Hi, salam semua! Hanees kembali menulis. Siapa Hanees? Xkenal pun. Memang xglemer macam bloggers lain. So, mari kita berkenal-kenalan. Heh. Pertama sekali, Maaf. Belog ini mengandungi pengunaan Bahasa Melayu yang xberapa nak betul. Maaf atas segala kesulitan. I am writing just to express not to impress others. Thank you.

To Bloggers,

Thanks kerana membaca. And thousands thanks for those yang follow this blog. I appreciate it.

Sunday, December 12, 2010

The New Chapter of Life is Officially Open.

Posted by Cik Hanees at 12:13 AM 0 comments
Salam semua! Dah berabad tak menulis kat sini. Connection internet kat rumah dah wassalam. So, tak dapat nak update. Lagi pun 2 3 menjak neh jiwa kacau. Kalau menulis pun bosan. Mesti cerita pasal nangis nangis je. Standard perempuan lah kan. Bila sedih menulis kat belog. Cakap pom pang pom pang. Kalau boleh bercakap lcd lappy tuh dah lama complain. Kan kan?


Apa yang jadi ada hikmahnya kan? Sekarang aku dah boleh terima apa yang jadi. Just berharap agar beliau sedar akan kesalahannya dan bertaubat. Instead of that, aku juga percaya bahawa Allah itu Maha Adil. Kalau kita buat buruk dekat orang, Buruk la balasannya. Dan sebaliknya kalau kita berbuat baik dengan orang.


So, dengan ini. Aku nak bagi tau. New chapter of life aku is officially open. Dah sambut Maal Hijrah kan? So, kita pun boleh mula bangun dan berhijrah. Tak kan nak duduk tersungkur je kan? Jom! Live a life!

Wednesday, November 10, 2010

Pabila Kawan Adalah Keutamaan.

Posted by Cik Hanees at 9:03 PM 0 comments
Hari neh, hati mahu bercakap lagi. Nak luah ketidak puasan hati maybe. Biasa lah dunia. Manusia xpernah puas. Astaghfirullah. Syukur Hanes. Syukur. Say alhamdulillah.


Persoalan.
Kenapa lelaki kalau dilihat lebih pentingkan kawan mereka berbanding buah hati sendiri?


Komen.
Kadang-kadang aku cemburu. Jealous. Bila buah hati aku lebih pentingkan sahabat. Maybe aku neh kuno. Yalah. itu pun nak cemburukan. Tapi tah laa. Kadang kadang sedikit terasa dengan tindakan beliau. Sensitif kah aku? Ya. dan bertambah sensitif. Bila terdetik je hati aku dengan apa yang dia buat. Buat aku rasa. Kenapa dia lebihkan kawannya. Aku neh siapa. Makin lama buat aku rasa makin xselesa. Maybe pada dia. Alah, benda simple kot. Tapi tah. Sangat terasa.


Kalau aku boleh jaga priority aku bila dengan teman dan dengan dia. Xkan dia langsung xboleh jaga keutamaannya. Mungkin aku neh bukan siapa siapa. Fuhh. Terasa sangat sastera. Ishh. Mesti bangga cikgu BM aku.


Itu je yang aku nak bebel. Geram. Stress. Sakit hati. Dah xtau nak ngadu kat siapa. So blog lah jadi teman.

Hati cakap, Tangan menaip.

Posted by Cik Hanees at 3:54 AM 2 comments
Salam semua. Lamanya xmenulis. Busy? Atau buat-buat busy? Ohh no no. Saya sedikit busy. Hari neh biar hati je bercakap. Tangan menulis. Dan mulut diam.


Pertama.
Perasaan ingin menulis berjela-jela sangat membakar. Fuhh. Malangnya, xda benda menarik mahu dikongsi. Susah jugak jadi penulis. Kalau otak xberfungsi. Semua benda xjadi. Tapi aku hanyalah penulis picisan. Baru belajar menulis walaupun sejak dari sekolah lagi aku attend kelas Bahasa Melayu. Ohh no no again. Bila membaca blog teman-teman. Aku akan berfikir. Best nya diorang. Life diorang happening je. Ada ja benda nak dicerita. Aku? Dull? Yeke? Bila lah nak hujan. Saya mahu rainbow dalam life saya. Haha. Sewel. Cukup bahagian penulisan. Hati nak terus membebel.


Kedua.
Boyfriend. Kadang-kadang aku terfikir. Apa lah faedahnya ada boyfriend. Nak cakap happy. Bukan 24/7 happy pun. Ada jugak jam jam yang sedih sampai xcukup air mata nak nangis. Ada boyfriend tempat kita nak rant? Ohh. fakta yang kadang kadang boleh diterima oleh segelintir dan tidak boleh oleh sesetengah. Tudia. Dah mabuk ka? Haha. Betul. Bagi aku lah. Benda benda yang umum macam masalah dengan kawan. Boleh laa nak p cerita kat si boyfriend tuh. Tapi bila masuk part masalah sesama sendiri. Agak susah lah nak p cerita kat dia. Takut takut silap hari bulan jadi kot lain. Setuju dengan aku? Apa? Tak??? Ada aku kesah. Sebab aku ada lah jenis yang xkan direct cakap kat Incik Boyfriend kalau ada masalah between kami. Gila straight aku confess. Hehh.


Ketiga.
Arghh. Sampai yang ketiga je aku dah blank. tuh lah. Kan aku dah cakap awal-awal. Hidup aku sangat dull. So, xda benda lagi yang hati aku nak cakap. Itu je kot untuk kali ini. Ingatan. Aku bukan penulis tegar. Aku malas. Maaf dengan tulisan aku yang hampeh.

Tuesday, November 2, 2010

Ketinggalannya saya.

Posted by Cik Hanees at 11:43 PM 0 comments
Lama xmenulis kat sini. Well lepas baru berkenalan dengan Tumblr. Semua benda nak update kat situ. Sebab rasa sangat cool update kat situ eventhough baru beljar guna Tumblr.

Tadi mama call cakap, hari neh banjir kat Kedah makin teruk. Rumah atuk aku yang tinggi pun dah masuk air. Ishh ishh. Lagi teruk rupanya daripada banjir tahun 2005. Ehh ehh, Aku boleh ingat lagi bila banjir besar. Mesti lah, Sebab time 2005 banjir tuh punya lah sengsara aku nak pergi ambil result PMR aku kat sekolah sebab banyak jalan tutup even kat dalam town pun. Dari semalam rasa sangat sangat ketinggalan bila mama cakap kat kawasan rumah aku dah banjir. Nampak sangat aku xpernah tengok tv ataupun baca surat khabar selama neh.


Ada lagi yang ketinggalan?

Mestilah ada. Macam account Tumblr aku. Heshh. Malu nak cakap. Tapi itu lah realitinya. Fuhhh! Sebelum neh aku asyik tertanya-tanya ja. Apalah Tumblr tuh actually. Nak buka link malas. See. Hanes ini seorang yang malas. Adeh. Dua tiga hari lepasbaru terdetik hati nak klik klik Tumblr tuh lepas tengok banyak sangat post baru dari kawan-kawan aku kat wall aku. Ini xboleh jadi neh. Aku pun mesti nak post via Tumblr. Itu lah melayu kan? Xboleh tengok orang lain senang. Jadi aku pun create lah satu account Tumblr. Well, orang lain ada mana boleh kita xda. Walaupun pada hakikatnya, kita xtau guna benda tuh. Setelah penat mengklik klik. Baru lah discover, Tumblr tuh rupanya sepupu Blogspot. Heshhh. Ketinggalannya aku. Aku ingat saing saing Twitter je Tumblr tuh. Twitter pun kes yang sama lah dengan Tumblr neh. Orang ada Twitter, aku pun sibuk nak ada. Padahal xreti guna. 


Sekarang tanpa perasaan malu lagi. Boleh lah korang yang membaca neh check Tumblr aku yang dah cantek tuh. Bab cantek neh pun, beriya-iya aku google theme Tumblr. Alhamdulillah jumpa jugak yang cantek. Heee. 

Tumblr Hanes.

Wednesday, October 20, 2010

Final.

Posted by Cik Hanees at 12:08 PM 1 comments




“OMG! Dah nak final! Erghh. I haven’t study anything yet. Gosh!”





Isu Perempuan dan Mekanikal

Posted by Cik Hanees at 11:39 AM 0 comments

Gambar hiasan.









Kalau ada yang cakap, belajar engineering sangat senang. Memang dah lama aku pergi cari orang tuh dan lempang laju-laju. Haha. *calm*



Engineering pada aku bukan lah subject yang senang dan jugak bukan suatu subject yang susah. Pergh,xboleh blah ayat aku. Mesti betul kan. Life as an engineering student adalah sangat sangat challenging. Bagi aku lah. Mungkin sebab aku neh perempuan. Dan kos yang aku belajar sekarang pun kos yang aku rasa kalau kat dalam kelas boleh bilang dengan jari je berapa kerat kaum perempuan neh. Xpercaya? Aku boleh kasi korang pinjam jari-jari aku kalau xcukup. Haha.



Hari neh nak membebel pasal perempuan dan mekanikal. Kadang-kadang pelik jugak. Bila sebut je ada perempuan ambil kos mekanikal. First statement yang keluar mesti dashyat macam.


“Gile kentang ah kau ambil mechi!”


“Pergh! Kau budak mechi? Dasat.”



Yang lagi xboleh blah bila keluar statement.



“Kau neh mesti lasak and kasar kan? Mechi tuh bukan ramai lelaki ke?”


“Macam mana kau nak kerja dalam lab. Lembik je aku tengok. Tipu ah kau budak mechi.”



Apa lah yang pelik sangat bila dengar perempuan ambil kos mekanikal. Kalau nak compare ratio lelaki dengan perempuan yang belajar mekanikal. Memang terang-terang lah perempuan neh berkerat-kerat ja. Tapi perlu ke simply cakap perempuan xsesuai belajar mekanikal? Perempuan zaman sekarang bukan macam perempuan zaman mak-mak kita. Yang pakai kain batik duduk kat dapur buat kerja. Perempuan sekarang pantang dicabar tau. Wahai lelaki. Jangan ingat korang je yang jenis pantang dicabar. Kalau lelaki boleh buat. Xkan perempuan xboleh. Tapi kalau perempuan boleh buat. Lelaki mesti xboleh. Haha.
 *double-jerk*



Okay. Back to the main point. Perempuan dan Mekanikal secara khususnya as aku sekarang berada dalam group yang ini. Nasihat untuk adik adik perempuan yang berminat. Teruskan niat. You won’t regret though it is tough but it is fun to learn. Part keciwa tuh aku xjamin. Sebab aku pun pernah sekali regret masa first sem belajar.






Bila kita belajar dengan ramai lelaki. Kadang-kadang mencabar kita sendiri. Kalau lelaki boleh buat, xkan kita nak tengok je kan? Sebab tuh lah aku cakap. Perempuan sekarang pantang dicabar. Xpercaya? Jom pergi buat research ramai-ramai kat fakulti aku.







So, buat kawan-kawan perempuan saya di luar sana yang berniat menceburi bidang mekanikal kerana minat. Sila teruskan nawaitu anda. Ia nya sesuatu yang baik. Bukan yang buruk buat anda. Percaya lah. Dah ramai perempuan jump into this field dan berjaya at the end. And, kita jugak akan menjadi salah seorang dari mereka yang berjaya. InsyaAllah

Tahukah Anda? Jealousy Could Kill A Man.

Posted by Cik Hanees at 12:52 AM 2 comments
*laugh*


Sila ketawa. Sebab tajuk entry neh sangat xboleh blah. Korang tau x? Apabila lelaki cemburu. They are just like killing themselves without using any weapons. Pergh. Gempak ja bunyi. Dapat x apa yang aku cuba sampaikan neh? Xdapat? Sekarang korang pergi siap cantek-cantek. Rembat kunci kereta dan terjah bookstores berhampiran rumah korang dan cari novel Andai Itu Takdirnya. Ada masalah lagi? Korang xbaca novel? Okay. Mai sini cheq nak habaq mai. Haha.



Apa yang aku bakal bebelkan neh adalah dari penghayatan aku melalui novel yang aku suggest tuh. Eventhough it is only a novel, tapi aku yakin it happened in real life even though the probability is very small.



Dalam novel neh menceritakan seorang lelaki bernama Syed Airil yang sangat sombang dan terpaksa berkahwin dengan his classmate yang dia xsuka sebab xsetaraf. Do i need to tell the whole story? Xperlu rasanya. But aku sangat interested in one of the plot bila Si Airil neh cemburu his wife berkawan baik dengan another guys, Loqman yang merupakan share partner in his father company. Just because dia terlalu cemburu, and terlalu marah sehingga beliau decide untuk kahwin dengan cousin dia.



But at the end, dia menyesal. Sebab benda xda apa-apa sangat pun. Tapi dia yang create disaster in his relationship. See, nampak tak? Nampak tak how jealousy killed a man. Motif?





Xda motif sangat pun. Just a bit weird kenapa lelaki perlu nak cemburu lebih-lebih padahal he knows yang his partner neh akan stay dengan walau apa pun yang jadi. Okay? *smile*

Tuesday, October 19, 2010

I'll Be Waiting For You. Berbaloi ke?

Posted by Cik Hanees at 3:08 AM 0 comments
Korang tunggu someone? Berapa lama mesti nak tunggu? Dah bosan menunggu? Jangan bosan kalau korang betul-betul sayang kan si dia. Nanti korang akan menyesal. Sirius xtipu. *angel*
Korang nak ke tengok suatu hari nanti si dia yang korang tunggu tuh pergi kat orang lain? *devil* Aku tau mesti korang akan cakap.


“Alah. Kalau kita je yang tunggu tapi dia tetap nak pergi kat orang lain, sama jugak lah. Bosan. Penat je tunggu.”


Okay, nak aku kasi tips macam mana nak tunggu dengan penuh sabar dan on the same time memastikan si dia tak pergi kat orang lain? But satu benda yang korang kena tau. Jodoh bukan di tangan kita. Walaupun kita dah berusaha untuk pastikan si dia milik kita. Kalau Allah cakap dia bukan milik kita. Terimalah dengan redha. Pesanan. Kita berusaha apa yang mampu je. Jangan lah korang sampai nak pergi jumpa bomoh bagai nak buat guna-guna. Dosa tuh. INGAT!



Tips? Shh. Kejap *pandang kiri kanan* Okay. Jom mula!



# TIPS-TIPS BERGUNA UNTUK MENGORAT SI DIA #


Yang pertama

Jangan sesekali tunjuk yang korang dah bosan tunggu si dia. Sentiasa ambil berat tentang si dia. Contohnya, kalau korang satu tempat belajar. Tiba-tiba suatu hari si dia mengadu dia ada masalah dalam pelajaran. Ringankan tangan anda untuk membantu beliau? How? Berkongsi nota ke ajak study sama-sama ke. Apa-apa je lah yang menampakkan korang caring towards him or her.


Kalau dulu masa aku kat matriks. Tiap-tiap minggu aku pos nota dari Kedah ke Melaka bila Encik Meggie aku cakap dia ada masalah dengan study. And aku akan selalu call dia untuk tanya soalan eventhough kadang-kadang aku sendiri yang jawab soalan tuh. Hehe. Just call dia untuk buat dia rasa kita caring towards him or her.


Yang kedua

Jangan gopoh! Kalau korang adalah seorang perempuan sejati. Xpayah lah terlalu gopoh sampai nak pergi cakap kat si dia yang korang cintakan si dia. Jatuh lah saham. Memang lah orang cakap zaman sekarang neh, perigi yang kena cari timba. Please bare in your mind, perigi cari timba is the last choice yang korang ada. Faham?

Aku ingat lagi, cikgu aku pernah cakap. Kalau kita minat someone, kita xcakap pun dia dah tau. Sebab kita dah sent gelombang to him or her which is called the Beta wave. Correct me if i am wrong. Thank you.


Yang ketiga

Keep update yourself about him. Dengan siapa dia keluar. Dengan siapa dia berkawan. Instead of that, keep update jugak apa kegemaran si dia dan sebagainya. Macam mana? Pandai-pandai lah korang. Xperlu lah sampai nak pasang spy bagai. Dan lagi satu. Kalau korang discover si dia keluar dengan any girls or guys. Sila jangan jeles. Buat xtau je and banyak-banyakkan berdoa agar korang berdua bertemu jodoh.


Itu je buat kali neh. Nanti kalau aku ada tips tambahan. Aku tulis lagi.

There’s only a way to tackle someone. That’s try and error. Good Luck!

Friday, October 15, 2010

Finally, I am a blogger again.

Posted by Cik Hanees at 5:27 AM 0 comments
Tiba-tiba ringan pulak jari neh nak menaip ayat yang panjang. Dah lama xmenaip melainkan menaip assignment untuk disubmit. Rindu mahu berblog kembali. Ada blog. Ada cerita. Seronok. Macam dulu-dulu. Blog tempat aku menulis apa yang aku suka, apa yang aku benci, bila masanya aku jatuh cinta. Oppss. Bukan. Blog umpama diari harian aku.


Dah lama bergelar blogger. Cuma tak aktif macam blogger-blogger lain. Mungkin xbanyak cerita yang boleh aku kongsi. Well, my life is like a bottle full with water. I fill it when i wanted it and i let it empty when i got another new bottle. Macam mana? Ala, macam bila kita suka. Kita rasa kita ada life. Bila suatu hari sampai dah xcukup tanah nak pijak. Kita rasa macam nak lari jauh-jauh dari real life and find a new life yang full dengan apa yang kita wish to have. Apa yang aku mengarut neh?


Sincerely cakap, to story about my daily life is like reading a blank sheet. Haha. Gila annoying kan? Xda lah too blank sampai xda benda nak cakap. But life macam aku bukan lah something yang seronok. Pagi-pagi bangun, siap-siap pergi kelas. Petang balik kelas, tengok tv jap then online jap, pehtu jenguk buku kejap. See. Sadis ja kan. Aku pun kadang-kadang sedih dengan life aku. Plain and blank. Same as empty.


I feel like nak bertukar! BERTUKAR!!!! To have kind of happening, joyful life is my wish. But how? Apa yang aku nampak sekarang is blogging. Tells people what makes you are special then others. Maybe a sporting parents, lovely boyfriend, understanding friends and so on. Boleh ke macam tuh? Macam gila riak kan? But, it worth a try. Xsalah kan? Aku cuba untuk memperbaiki dan menjadi aku yang baru.


Really hope, apa yang aku cuba sampaikan di sini. Buat kamu semua tersenyum. Eventhough bukan aku yang happy. But I will be happy if you guys happy. *smile*

 

Belog Hanees Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez